Társasjáték ajánló

Opera

OperaAz Opera címû játékban ügyesen kell taktikáznunk és elõre megtervezni lépéseinket, hogy az értékelési fázisokra a megfelelõ elõadások a megfelelõ színházi teremben legyenek.

Az adott zeneszerzõ népszerûsége is fontos szempont, ha gyõzni akarunk pontjainkkal.


Age of EmpiresAge of Empires

Az Age of Empires talán ismerõs a számítógépes játékok kedvelõinek körében. Azt kell mondjam, nagyszerûen sikerült a játék asztali változata.

Az egyszerû játékmenet, mégis stratégiai döntések elé állít minket. És ha ez még kevés lenne, a kivitel is látványos. Hatalmas táblán több száz figurával és aranypénzekkel élhetjük át a nagy felfedezések korát.

Caylus

CaylusCaylus címû játékot egy izgalmas, összetett vár-, és városépítõ játék. Presztízspontokért harcolunk, melyeket jó idõben és jó helyen tudunk megszerezni. Természetesen ehhez játékostársainknak is lesz néhány szava. Elõrelátó és gondos tervezést igényel.


Railroad TycoonRailroad Tycoon

Railroad Tycoon a vasútépítõ játékok remeke. Csodálatos, terepasztalszerû kidolgozású a legtöbb asztalnál nagyobb táblája csak emeli a játékélményt. Az építkezés és fejlesztés sok pénzt igényel, amihez csak a nyersanyagok szállításával juthatunk. A változó nyersanyag kiosztás miatt is sokszor újrajátszható.


Maestro LeonardoMaestro Leonardo

A Maestro Leonardo -ban reneszánsz feltaláló bõrébe bújunk. A kor nagy találmányain dolgozunk mûhelyeinkben tanoncaink segítségével. Az elkészült munkák után kapott bevételekbõl kell a legtöbbet szereznünk a játék végére. A nehézség a szükséges alapanyagok beszerzése a város boltjaiban, ahol nagy a tolongás a legfontosabbakért.


Rettegés Arkhamban

Rettegés Arkhamban„1926-ban járunk, a viharos húszas évek csúcspontján. Amerika ünnepli a háború végét, de Arkham városára árnyék borul. A Mérhetetlen Vének, ezek a megnevezhetetlen sötét lények, ébredeznek és dimenziókapukon keresztül küldik szolgáikat a városra. A rettegés és az iszonyat egyre nõ, a boltok bezárnak, a város néptelenedik, csak egy maréknyi ember vállalja a harcot, hogy akár az életük árán is bezárják az átjárókat és megakadályozzák a világvége eljövetelét.”Csodálatos grafika, minõségi kialakítás és hangulatos játékmenet jellemzõ a játékra. A hagyományos játékoktól eltérõen kooperálni kell a játékosoknak, mert csak együttes erõvel gyõzhetnek. Emiatt a játékot azok számára is ajánlom, akik nem szeretnek veszíteni.

Creationary

CreationaryVégre megérkeztek Magyarországra a LEGO játékgyár új fejlesztései a LEGO társasjátékok. Mindjárt be is szereztük a legnagyobbat!:) A LEGO-t szeretjük és a társasjátékokat is...szóval ebbõl csak jó sülhet ki!
Aki kedden ellátogat hozzánk, megismerkedhet a Creationary-vel. Ez egy kézügyességünket és fantáziánkat megmozgató parijáték, 3-8 fõ számára. A hivatalos leírás szerint 7 éves kortól ajánlott, de véleményünk szerint ügyes kezû Legózók, már kisebb kortól remek partnerek a játékban. A többfajta játékmód mellett, könnyed kikapcsolódást ígér!

Hansa Teutonica

Hansa Teutonica

Végre megérkezett és kipróbálható Andreas Steding sikeres stratégiai játéka a Hansa Teutonica.  Európa északi területein a középkori hanza kereskedelmi útjain kell kapcsolatokat kiépíteni gyõzelmi pontok és egyéb juttatások érdekében. A játék érdekessége és nagy elõnye, hogy a gyõzelem számtalan módon elérhetõ,  így változatos játékot ígér.

Brass

Brass/KohleIsmét egy új játékkal gazdagodott a Bendegúz-Gyermekzug Társasjáték klub. Martin Wallace (Railroad Tycoon) Brass címû játékának német kiadása érkezett meg hozzánk. A Kohle néven futó játék, méltán tartja elõkelõ 8. helyét a boardgamegeek oldalon.
A játék Angliába kalauzol el minket az ipari forradalom idejébe. A szabálykönyv kissé nehezen értelmezhetõ (a magyar ismét kevésbé jól sikerült), de kibogozása után egy könnyen átlátható játékmenet bontakozik ki. Két korszakon át (egy csatorna és egy vasúti), kártyáink segítségével telepíthetünk ipart és infrastruktúrát, fejleszthetünk technológiát, vehetünk fel hitelt, illetve kereskedhetünk gyapottal. A játék célja a legtöbb gyõzelmi pont bezsebelése.

Dixit

DixitDixit, a 2010-es év díjazott játéka is megérkezett hozzánk. A játék teljesen egyedi a kommunikációs játékok között. Csodálatos grafikával és sokatmondó képekkel varázsol el minket egy mesevilágba. A nagyszerû szórakozás mellett, fejleszti az asszociációs és verbális képességünket. A mesélõ választ egy kártyát és mond róla egy mondatot. Az elhangzottak alapján a játékosok megpróbálják kiválasztani több kártya közül,  melyikrõl szólt a mondat. Az sem jó ha senki nem találja ki és az sem, ha mindenki kitalálja a megfejtést. Az ügyes megfogalmazás a siker kulcsa.

Agricola

Agricola

A játék témája nagyon egyedi: mezõgazdálkodás és állattenyésztés a 17. században. Egy családot irányítva újabb és újabb akciómezõkön állatokhoz és növényekhez juthatunk. Vetnünk, aratnunk kell, állatokat szaporítunk és még a család etetésérõl is gondoskodnunk kell.  Az amúgy is változatos játékmenetet 500 kártya teszi még színesebbé. A játék végén gyõzelmi pontok határozzák meg a helyezéseket.

 


Appenzell Sajtvára
Appenzell Sajtvára


Egy igazán szórakoztató családi társas. 6 éves kortól ajánlott, de a felnõttek számára is élvezetes. Memóriajáték és sok taktikázás keveréke. Egy kis csapat egérrel próbálunk a várból minél több sajtot összegyûjteni. Aki elõször megszerez 4 különféle sajtot, megnyeri a játékot. Küldetésünket a változó játéktér és a felbukkanó csapdák nehezítik.

 

Galaxis RoncsderbiGalaxis Roncsderbi

A fejlõdõ Cseh társasjátékipar egyik gyöngyszeme. Igazán hangulatos ûrös, építõs, utazós játék. A forduló elsõ felében „mûködésképes” ûrhajókat építünk, hogy aztán a második szakaszban, az utazás alatt, alkalmas legyen kereskedelmi áruk szállítására és meg tudjon küzdeni idegenekkel, illetve meteorokkal. Veszteségek nélkül nem lehet megúszni, de a fontos, hogy célba érjünk. Mint minden jó kereskedõs játékban a megszerzett pénz dönti el a játékosok helyezését.


Katedrális

KatedrálisKarácsonyi társasKen Follett sikeres regényébõl két játék is született. Német címén a „Die Saulen der Erde” és a „Die Tore der Welt” két csodálatos kivitelû játék (az elsõhöz már kiegészítõ is készült). Az elsõ játékban a Katedrális építésén munkálkodunk, alapanyagokért mesteremberek segítségével gyõzelmi pontokat kapunk, a második játékban már a város fejlõdésén munkálkodunk. Itt városi építkezésekért, adományokért, illetve
pestises betegek ápolásáért jár a pont. Mindkét játék szereplõi (események, mesterek, segítõk) visszaadják az regény hangulatát. Sajnos a játék idegennyelve készül, de egy kis segédlettel (interneten megtalálható) könnyen elsajátítható. Ezért cserébe egész estés élményben részesítõ játék a jutalmunk.


Carson CityCarson City

Valódi Western hangulat a játéktáblán. Egy vadnyugati város építésén munkálkodunk, telket vásárolunk, épületet építünk és bizony párbajozós konfliktusokba is keveredhetünk. Akciómezõkön és telkeken elhelyezzük embereinket, majd meghatározott sorrendben végrehajtjuk õket. Ha nem figyelünk, könnyen elfogy a pénzünk, vagy legyõznek ellenfeleink párbajban. Érdekes mechanizmus, izgalmas játékmenet.

 


Speicherstadt
Seicherstadt

Hamburg kikötõi negyedében járunk, ahol folyamatosan érkeznek az áruk, az ajánlatok és a lehetõségek. Embereinket sorba elküldjük megszerezni a számunkra legfontosabbat. A csavar abban rejlik, hogy mindennek ára van, méghozzá annyi, amennyi ember áll érte sorba. Ez a módszer rengeteg taktikázásra és gonoszkodásra ad lehetõséget. Könnyen elsajátítható családi játéknak ajánljuk. Érzékeny lelkûek hátrányban.A la CarteA la Carte


Egy nagyon vicces fõzõcskézõs társasjáték, igazi lábosokkal, tûzhellyel és fûszerekkel. A játékosok receptek elkészítésén munkálkodnak akcióik segítségével. Ügyesség és érzék is kell a finom étel elkészítéséhez. Ha pontosan fûszerezünk és nem égetjük oda az ételt, csillagot is kaphatunk. Aki elõször készít el a különbözõ ételekbõl egyet-egyet, vagy összegyûjt 3 csillagot, õ a játék gyõztese. 8 éves kortól javasolják, de tapasztalataink szerint már 6 évesek is ügyesen elboldogulnak a szabályaival.

Dominion
Dominion

A 2009-es év játéka díjas kártyajáték méltán foglalja el elõkelõ helyét a Boardgamegeek internetes oldal társasjáték ranglistáján. Kártyákkal és egyszerû szabályokkal birodalmakat építenek a játékosok. Az adott körben az összegyûjtött lapok közül 5 kerül játékba és ad lehetõséget akció kijátszására és további lapok vásárlására. Az 500 lapból álló pakliból minden játékhoz egyedi kezdõ összeállítást találhatunk ki, így nagyon változatos játékélményt kapunk. A lapok megismerése után igazán pörgõs játék lesz.

Zingo
Zingo

A játék gyorsan, pörgõsen játszható akár a „kevésbé megülni tudó” gyerekekkel is! 4 éves kortól, de még 90 évesen is élvezhetõ! Szabályokat módosítva egyedül is szórakoztató. A táblánkon lévõ figurák mihamarabbi felismerése és helyreillesztése révén memória-, figyelem és koncentráció, valamint szem-kéz koordináció fejlesztõ hatása van. Ketten „nagyon figyelõs”, többen játszva röhögõs!


Mr. JackMr.Jack

A híres történet kétszemélyes játékba öntött változata. Az egyik játékos a nyomozó bõrébe bújva próbál körrõl-körre olyan szituációt létrehozni, hogy a gyanúsítottak számát csökkenteni tudja. Eközben a másik játékos Jack-ként megpróbál kijutni a városnegyedbõl. Jack nyer ha a játék végéig nem kapja el a nyomozó, vagy ha kijut a pályáról. Nagyon izgalmas taktikázós játék. Kiegészítõjével még több lehetõséget és variációt nyújt.


BoszorkányfutamBoszorkányfutam

Egy szórakoztató játék az egész családnak. Boszorkányaik célba juttatásán munkálkodnak a játékosok egy kis szerencse és egy kis taktika segítségével. Ez a játék jó átmenet az egyszerû "kockadobálós" játékok és a stratégiai játékok között. Korongokon lépkedünk a dobókocka segítségével és felfordítjuk amire érkeztünk. Ha a saját színünk, léphetünk tovább, vagy kártyát használhatunk, ha másé, akkor megállunk, vagy az ellenfelünk játszik ki ellenünk egy kártyát amivel hátrébb röpít minket. Lehet szépen és igazán gonoszan is játszani. 7-8 éves kortól javasoljuk.

ThébaTheba

A régészet hõskorába kalauzol el minket a játék. Beutazzuk Európa nagyvárosait, hogy megszerezzünk kellõ mennyiségû tudás a régészeti feltárások megkezdéséhez. Minél nagyobb a tudásunk annál nagyobb eséllyel ásathatunk a történelmi helyszíneken. De az ásatáshoz szerencse mellett idõ is kell, amibõl kevés van. Az idõ a játék alapegysége, amit jól beosztva és kihasználva sikeres régészként fejezzük be a játékot értékes kincsek birtokában.


80 nap alatt a Föld körül80 nap alatt a Föld körül

Verne Gyula híres regényébõl készült játékot 10 éves kortól ajánljuk családok számára. Szép kivitelû összetett játék, de a szabályai könnyen megérthetõek. A regény helyszínein kalandozunk utazáskártyák segítségével. Vonat, hajó és léghajó kártyákkal juthatunk egyik helyszínrõl a másikra, miközben a nyomozó és váratlan események nehezítik dolgunkat. A játék érdekessége, hogy nem feltétlenül az gyõz, aki legelõször célba ér, hanem aki a legkevesebb napot használta fel utazásaira.

Bohnanza Babszüret

A babföldek játéka az egyik legszórakoztatóbb stratégiai kártyajáték. Bohnanza12 év fölött ajánljuk összetettsége miatt. Szabályai olvasva nehezebbnek tûnnek, mint játszva. Alapvetõen két fajta babot termelhetünk földjeinken, amiket szeretnénk a legjobb áron értékesíteni. Ezt csak az nehezíti, hogy a játékosnak mindig tartania kell a lapok sorrendjét a kezében és csak az elejérõl pakolhat le földjeihez valamint, hogy minden körben két új babot kap a készletbõl amiket el kell tudnia helyezni, vagy kereskedni. A játékosok egymás közti kereskedésében szinte minden lehetséges. A sok interakció miatt is igazán jó kikapcsolódás.

FincaFinca

Mallorcán játszódó játék igazán mutatós, a fa gyümölcsökkel és figurákkal. 10 éves kortól ajánlják, de rendszeresen játszó gyermekek, már 8 évesen is élvezhetik. Az érdekessége, hogy egy szélmalom lapátjain lépkedünk, méghozzá annyit ahányan állunk a lapáton. Ahová érkezünk ott annyi gyümölcsöt kapunk ahányan ott állnak. Így tervezhetünk elõre, de gyakran megváltozik a helyzet, amint valaki ellép egy mezõrõl. Vagy lépünk a játékban, vagy beszállítjuk gyümölcseinket a szigeten lévõ farmok egyikére. Joggal jelölték az Év Játéka versenyre.

Chicago ExperssChicago Express

A Queen Games egyik legsikeresebb játéka 12 éves kortól ajánlott. Játék érdekessége a többi vasútépítõ játékhoz képest, hogy nem egy vasúttársasággal vagyunk és építjük az útvonalakat meg fejlesztünk, hanem az összes társasággal játszhat minden játékos. Részvények megvásárlásával biztosítjuk a társaságok anyagi szükségleteit, ami számunkra, ha jól terveztünk, osztalék formájában biztosít bevételt. A játék segít megérteni a befektetések lényegét és viszonylagos rövidsége miatt is egy kellemes este kelléke.

Club 2%

A gyártó áltClub 2%al 4, általunk 6 éves kortól ajánlott logikai játék. A nevében szereplõ 2% egyben a megoldáshoz szükséges képességekkel eleve rendelkezõk aránya! Ez a két százalék k iélheti magát játék közben, míg a többiek lépésrõl-lépésre megtanulhatják, hogyan is sakkozhatjuk ki fejben ki - hol lakik? A cél tehát mindössze ennyi: kilogikázni, hogy az 5 figura a házsor mely házában lakik, s ha már haladó szinten játszunk: milyen háziállatot tart a kertben. A gondolkodást 84 kártyalap segíti, amelyen hasznos infókat találunk. (Utóbbiak grafikus információk, olvasni nem tudók is értik.) A nehézségi fok minden egyes kártyával emelkedik. Hajrá! A játék nálunk megismerhetõ, kipróbálható.

Rummikub Junior

Egyszerû szabályok, fa kivitelezés, már 4 éves kortól játszható! A játék elõtRummikub Juniort érdemes ismerkedni a falapokon látható formákkal, színekkel ahhoz, hogy a kicsik is értsék, mi az a "sorozat" illetve "csoport". Elõbbi nem más, mint egy számsor - azonos színekbõl. A csoport pedig egy bizonyos szám sokszínû egyvelege. Akik nem ismerik a számokat éppúgy játszhatnak, sõt valójában nekik szól a játék. A kártyák alsó sarkában látható kis formák alapján ugyanis mindkét nyerõ sor ügyesen kirakható, s közben a gyermekek megismerik a számokat, megtanulják a számsorokat és beazonosításukat. Iskolakezdés elõtt kifejezetten ajánlott játékos tanuló módszernek! A játék 3 nehézségi szinten játszható 2-4 embernek és soha nem unalmas! Nálunk megtekinthetõ.

Carcassonne GyermekeiCarcassone Gyermekei

Gyönyörû küllemû, 5 éves kortól vénségünkig élvezhetõ játék, melynek során utak szövevényét ábrázoló fakártyákból építünk falut. Célunk, hogy a felhúzott falu-elemeket úgy illesszük egymáshoz, hogy a mi színünkben pompázó figurák kerüljenek a lezárt utak mell é. Sajnos idõnként magunk ellen is tennünk kell, egy másik szín figurájának kedvezve zárhatunk csak le utat... Kacaghatunk saját sikerünkön és bajunkon egyaránt, miközben épül a szépséges falu. A játék során gondolkodunk, logikázunk, taktikázunk, rakosgatunk-illesztgetünk, egyszóval még fejlõdünk is. Természetesen az nyer, aki az utak mentén lerakta összes bábuját. 2-4 emberrel játszható, jó családi vagy gyermek partyjáték! Nálunk megtekinthetõ.

TibetTibet

Egy igazán könnyed, szórakoztató játék, melyben a játékosok az összes figurát mozgathatják kártyáik segítségével. A trükk abban van, hogy ha egy játékos egy figurával célba ér, a kezünkben lévõ lapok és a bábuk helyzete határozza meg mennyi pénzt kapunk, vagy esetleg fizetünk. Legtöbbször közös érdek, hogy minden bábu minél messzebbre jusson a pályán. Nem biztos, hogy az nyer aki elõször beér a célba. Ügyesen kell taktikázni, de a kapott lapokon is sok múlik.

NiagaraNiagara

A 2005-ös Év Játéka a vízesés környékére repít minket, hogy drágaköveket gyûjtsünk csónakjainkkal. Aki merész és messzire hajózik, könnye lezuhanhat a vízesésen a minden körben elmozduló folyón. A hajókat számozott lapkák segítségével mozgatjuk, de a lépéseink számából le kell vonnunk a kincs felvételéért járó 2 pontot. Tehát ha 4-es lapot játszunk ki és még egy követ is fel szeretnénk venni, csak két lépést tehetünk a folyón lefelé, vagy fölfelé. A kiegészítõvel sok új lehetõséget kapunk és még izgalmasabb válik a játékmenet.

MarrakeshMarrakech

Szõnyegkereskedõk bõrébe bújva, próbáljuk meg portékáinkat úgy leteríteni a piacon, hogy minél jobb helyzetbe kerüljünk. Jó ha mások szõnyegét kitakarjuk, vagy nagy összefüggõ területet hozunk létre, esetleg olyan helyzetet alakítunk ki, hogy a következõ játékos mindenképpen a mi szõnyegünkre érkezzen. Ha a játékos más szõnyegére lép, ki kell fizetnie érte annyi pénzt, amekkora területet elfoglal az áru. Szórakoztató, rövid játék egy kis szerencsével.

Marco PoloMarco Polo

A híres utazó útjait járva Kínába vezetik karavánjukat a játékosok. Kártyáik segítségével mozdítják elõre tevéjüket a következõ üres helyre. Ám nem ilyen egyszerû a feladat! Minden helyhez rendelkezni kell meghatározott fajtájú, színû és mennyiségû kártyával. Elõre is kell gondolkodni, mivel a karavánok mozgása mindig más és más üres helyre engedi lépni a következõ játékost. Kétszer is van értékelés a játékban, mikor valamelyik játékos eléri a megjelölt helyeket mindenki annyi láda aranyat kap amilyen számú helyszínen áll. Aki lemarad könnyen elvesztheti a játékot.

Ra Ra

Egyiptomi témájú licitálós játék, ahol a megszerzett lapkákból birodalmat építünk. A 3 körbõl (korszakból) álló játékban a megszerzett Fáraók, folyók, Istenek, kincsek, fejlesztések és épületek száma és fajtája adja a pontokat. A csavar a játékban a lapkák elszámolásában, illetve az idõnként felbukkanó járványok, háborúk és egyéb rontások szerepében van. Egyszerû játékmenete ellenére 10-12 éves kortól javasolt összefüggései miatt.

Gran CruGran Cru

Borászatok világába kalauzol el minket a játék. Ültetvényeket vásárolunk, telepítünk, szüretelünk vagy éppen értékesítünk fesztiválokon. Fejlesztések révén nagyobb hatékonyságra és így bevételre tehetünk szert. A játék célja minél nagyobb vagyon létrehozása. Mivel kezdõpénz nincs, csak hitelek révén tudunk belevágni vállalkozásunkba. Elsõre kissé nehezen átlátható, de minél többször játszunk vele, annál jobban irányítható és szórakoztató.

LondonLondon

Egyszerû kártyajáték, komoly stratégiai lehetõségekkel. A nagy tûzvész utáni újjáépítésben vesznek részt a játékosok és küzdenek a jövedelmekért, városrészek felügyeletéért és a szegénység leküzdéséért. A mindössze négy akció számtalan lehetõséget biztosít a kártyák sokszínûsége miatt. A kártyák mûködésének megismerése a kulcsa ennek a remek játéknak. A hangulatos grafika fokozza az élvezetet.

Factory ManagerFactory Manager

A sikeres Power Grid játék tematikájába illeszkedõ társasban gyáriparosok bõrébe bújva próbálunk meg egyensúlyozni a termelékenység, raktározás, munkaerõ és energiaigény között. Cél az egyre növekvõ energiaárak mellett a legnagyobb vagyonra szert tenni. Az érdekes játékmechanizmus nehezíti dolgunkat. Aki elõbb lép drágábban vásárol, de a késõn jövõknek kevesebb lehetõségük van, hogy a piacról a lehetõ leggazdaságosabb berendezéssel bõvítsék üzemüket.


Mu CsacsiMu Csacsi

Furfangos és ellenállhatatlanul szórakoztató memóriajáték.  Már 6 éves kortól ajánlott, de a felnõttek számára is kihívást tartogat. 3 szép kivitelû, különbözõ színû fa szamarat etetünk ötféle koronggal és idõrõl-idõre meg kell tudnunk tippelni milyen színû korongokat rejt a csacsik gyomra. Aki eltalálja megkapja a korongokat és akinek a legtöbbet sikerül begyûjtenie a játék alatt, megnyeri azt. Ezt a látszólag egyszerû játékot a csacsik folytonos mozgása nehezíti.

Mamutvadász

MamutvadászEgy igazán klassz vadászó-gyûjtögetõ családi játék Knizia mester tollából. Egyszerû szabályok ellenére többrétû statégiai lehetõségek jellemzik. Két körbõl álló játékban elõször a nyár korszakában gyûjtögetünk télire, majd a tél korszakában inkább a vadászaton van a hangsúly. Minden játékos 4 figurával indul 4 táborból. Minden körben vagy két lépést tehet egy figurával, vagy egyet-egyet két figurával. Ami fölött elhalad a játékos azt fel is veszi. Így fogynak a gyûjthetõ elemek és a lépési lehetõségek egyaránt. Lépések megtervezésekor fontos szempont, hogy felkeressük a téli táborhelyeinket is,  elraktározni összegyûjtött javainkat a zord idõre. Ahány téli táborba sikerül eljutnunk, annyi figurával kezdhetjük a második (téli) fordulót.

CycladesCyclades

A Görög mitológia világába repít minket a játék. Csodálatos grafika, kivitelezés és élvezetes játékmenet jellemzi. A játékosok a szigetvilágban próbálnak boldogulni, Isteneiknek hódolva jutni elõre és megépíteni 2 metropolist. 13 év fölöttieknek ajánljuk.

 

<< vissza az előző oldalra >>